A nők már férjhez mehetnek hitetlenhez is

2017-09-16 08:23:00 V.J.

hírkép

Ha egy nő nem muzulmán férfihoz akart feleségül menni, akkor a házassága csak akkor vált érvényessé, ha a férfi áttért az iszlámra. 1973-ban egy rendeletben  döntött erről az akkori kormány a Koránra hivatkozva és megkeserítve ezzel sok tunéziai család életét.



A jogvédő szervezetek kampányt indítottak ennek a rendeletnek a visszavonása érdekében. Az itteni nők napja alkalmából az államfő bejelentette, hogy lépni fog. A döntés megtörtént: ezentúl muzulmán nő akadálytalanul választhat nem muzulmán házastársat!

És mi lesz az örökösödéssel?- tették fel a kérdést a nők jogaiért küzdő szervezetek. Tunéziában ugyanis érvényben van a Koránnak az az előírása, hogy a nők csak fele akkora örökségre számíthatnak mint a férfiak. Erről az államfő azt mondta: kétségkívül az egyenjogúság fele tartunk ezen a téren is. Konkrét ígéretet nem tett. Tunézia a legnyitottabb muzulmán állam, de az iszlamista erőknek jelentős befolyása van az országban. Ezért a kormányzat is csak lassan haladhat előre a jogi reformok ügyében, de most megtett egy fontos lépést amikor visszavonta azt a rendeletet, mely tiltotta muzulmán nőnek, hogy "hitetlen" férjet válasszon magának.