Süss húst a vulkánban

2011-02-08 12:02:00 superadmin

hírkép

Elég meleg helyzet volt - mosolyogtam fellélegezve, amikor barátom kikecmergett a vulkáni üregből. Terceira szigetének tűzhányóján ugyanis megcsúszott, és beleesett egy kis gödörbe, ahonnan még előtörtek a gőzök és a gázok.



Az Azori-szigeteken még láthatók és érezhetők a vulkáni működés nyomai, ennek a tűzhányónak a tetején például gyakori a gőzkitörés, a kráter pedig még erősebben füstölgött. A talaj annyira meleg, hogy sokan feljönnek ide piknikezni, és ásnak egy kis gödröt a hegyben, majd belerakják az otthonról hozott húst. A forró földben percek alatt megsül a finomság, már lehet is falatozni.

A vulkán tetején hosszú-hosszú ideig csak némán álldogáltam. Bármily hihetetlen, a csendet figyeltem. Semmilyen madár nem csiripelt, semmilyen autó nem dübörgött, ilyen csendességet talán még soha nem hallottam, mindig van valami apró nesz. Tényleg nem véletlen, hogy az Azori-szigeteket a csend és a nyugalom szigetének nevezik. A területet portugál tengerészek fedezték fel a XV. század első felében. Ez azt jelenti, hogy Kolombusznak szerencséje volt, és meg tudott állni élelmet és vizet vételezni. Lényegében ez Európának a kontinensen kívüli legnyugatibb területe.

A név az olasz azurro (kék) szóból származik, az itt kereskedő olasz tengerészeknek köszönhetően. Rövid spanyol megszállástól eltekintve a szigetek mindig is Portugáliához tartoztak, a mai napig portugál külbirtok a terület. Az Azori-sziget kilenc szigetből áll, mindegyik között van légi és vízi összeköttetés. Sao Miguel szigetén található a főváros, Ponta Delgada. Itt a sziget legismertebb látványossága a két gyönyörű vulkáni tó, Siti Cidades. Akárcsak Spanyolország esetében, Portugáliánál is külbirtokon található a legmagasabb hegy. Spanyolország leghatalmasabb hegye a Kanári-szigeteken található Teide-vulkán, Portugália legmagasabb csúcsa pedig az Azori-szigeteken található Pico-hegy.