Késelő támadt katonákra Brüsszelben

2017-08-26 12:51:00 V.J.

hírkép

A belga fővárosban két éve járőröznek katonák a legfontosabb helyeken. Egy ilyen kétszemélyes őrjáratra támadt Brüsszel kellős közepén egy harmincas férfi késsel.



Kétszer is ezt kiáltotta: Allah Akbar! Majd szúrt. Az egyik katonát a kezén megsebesítette, de a másik lelőtte a támadót, aki meghalt. A belga miniszterelnök és Brüsszel polgármestere egyaránt dicsérte a katonák gyors reakcióját.

Belgiumban terror készültség van, amelyet magasabb fokozatra kapcsoltak múlt márciusban. Akkor kettős öngyilkos merénylet történt Brüsszelben. 32-en meghaltak és sokan megsebesültek. A merényletért az Iszlám állam vállalta magára a felelősséget. Brüsszelben jelentős muzulmán kisebbség él. Közülük néhányan dzsihád harcosok lettek: Szíriába és Irakba utaztak, hogy ott harcoljanak az Iszlám államért. A belga terrorelhárítás attól tart, hogy az Iszlám állam várható veresége után ezek a dzsihád harcosok, akiknek belga útlevele van, hazatérnek Belgiumba. Most a terrorelhárító szolgálat úgy nyilatkozott, hogy a késes merénylő magányos farkas volt, nem kipróbált dzsihád harcos. Brüsszel egyébként azért is célpontja az Iszlám államnak, mert itt van az EU központja. Az Iszlám állam és a többi iszlamista szervezet kedveli a szimbolikus célpontokat. Nemrég például újra megfenyegették a Vatikánt, mely felett az Iszlám állam propaganda videóján az ő fekete zászlójuk leng...