Már Finnországban gyilkolnak a dzsihadisták

2017-08-19 18:04:00 V.J.

hírkép

Turku városában egy 18 éves arab fiatalember késsel támadt a járókelőkre: ketten meghaltak és nyolcan megsebesültek. A tettest, aki maga is megsérült, elfogták.



Kezdetben csak gyilkossággal gyanúsította őt a finn rendőrség, de a kihallgatás során kiderült: a 18 éves marokkói fiatalember dzsihád harcosnak képzelte magát a békés délnyugat finnországi Turkuban. A merénylettel kapcsolatban a finn rendőrség még négy másik embert is letartóztatott. Ilyen súlyos iszlamista merénylet még nem történt Finnországban. A helyi terrorelhárító szolgálat arra gyanakszik, hogy az Iszlám állam kiadta a jelszót: zavarjátok meg a turizmust mindenütt Európában! Turkuban mindkét halálos áldozat finn, de a sebesültek között vannak svéd és olasz turisták is.

Mindez alig egy nappal azután történt, hogy Katalóniában kettős merényletet követett el az Iszlám állam. A célpontot ott is a turisták jelentették. Csakhogy Turku egyáltalán nem olyan fontos turista célpont mint Barcelona. Finnország sem lehet olyan fontos az Iszlám állam számára mint Spanyolország vagy korábban Franciaország, Németország vagy Nagy Britannia. Egyes szakértők attól tartanak, hogy az Iszlám állam üzenete Európa számára ez: polgárai sehol sem lehetnek biztonságban! Az Iszlám állam az USA-t és az EU-t tartja felelősnek azért, hogy az elmúlt hónapokban stratégiai vereséget szenvedett és bukása - sok szakértő szerint- küszöbön áll Szíriában és Irakban.