Szamuráj karddal az elnöki palota ellen

2017-08-19 09:23:00 V.J.

hírkép

A kormányőrség egyik tagját megsebesítette egy elszánt férfi, aki szamuráj karddal kívánta tiszteletét tenni az elnökasszonynál Tajvanon. Tsai Ing-wen elnökasszony Tajvan függetlenségének a híve.



Peking viszont azon az állásponton van, hogy Tajvan Kína része, de átmenetileg a saját útját járja. 1949-ben Tajvan szigetére vonultak vissza azok a jobboldali csapatok, melyek katasztrófális vereséget szenvedtek a kommunistáktól a polgárháborúban a Mennyei Birodalomban. Azóta Tajvan az USA katonai támogatásával önállóan fejlődik. Donald Trump és a tajvani elnökasszony alaposan feldühítette Pekinget amikor telefonon beszélt egymással még mielőtt az USA elnöke beköltözött volna a Fehér Házba. Aztán persze Trump fogadta Hszi Csinping elnököt floridai nyaralójában, és elismerte az egy Kína elvet, melyet elsőként Nixon fogadott el amikor 1972-ben Pekingben tárgyalt Mao elnökkel.

A szamuráj kardos támadó ugyanezt az alapelvet akarta elismertetni Tajvan elnökasszonyával. Hátizsákjában egy kínai nemzeti lobogót találtak, bár a támadó maga tajvani. Egy kalapáccsal betörte a történeti múzeum egyik tárlóját és elemelte az egyik kiállított szamuráj kardot. Tajvan korábban Japán gyarmatbirodalmának része volt, innen a szamuráj kard a múzeumban. A szamuráj kardos támadó megsebesítette a kormányőrség egyik tagját, de végül őt is legyűrték. Mindketten kórházba kerültek. A támadót elme vizsgálatnak is alávetik hiszen szamuráj kardos támadás az elnöki palota ellen manapság nem tartozik a teljesen hétköznapi tettek közé Tajvanon sem...