Meghalt a világ legidősebb embere

2017-08-12 09:34:00 V.J.

hírkép

Elhunyt Israel Crystal, a világ legöregebb férfija. A Haifán élő lengyel holokauszttúlélő csütörtökön rosszul érezte magát, kórházba vitték, ahol péntek délben elhunyt - közölte lánya, Sula Kuperstoch.



"Nagyon optimista volt annak ellenére, amin átment, hiszen elvesztette az egész családját a vészkorszakban, demindenben a szépet és a jót látta.Volt arányérzéke, és tudta mi a fontos, és mi nem. Ezt tanultam tőle" - emlékezett lánya.

Cristal személyében Izrael történetében először lett 2016-ban az ország polgára a Guinness Rekordok könyve által is elismerten a világ legöregebb férfija.Az erről szóló dokumentumot 112 éves, öt hónapos és 25 napos korban vehette át a haifai férfi.

A világéletében cukorkakészítéssel foglalkozó Israel Crystal 1903. szeptember 15-én született a lengyelországi Zarnow faluban. Túlélte a koncentrációs tábort., majd  a háború után Lódzban újraindította cukorkaüzemét és ismét megnősült. 1950-ben új családjával Izraelbe költözött és Haifán telepedett le, ahol újfent cukorkák gyártásával kezdett foglalkozni.