Ezt a kocsit nem a rozsda eszi meg

2017-08-10 15:17:00 V.J.

hírkép

A hollandiai Eindhoven Műszaki Egyetem diákjai építettek egy autót, ami szinte csak természetes úton lebomló elemekből épült. Ha az autó kiszolgálta az idejét, a komponensek nagy része természetes úton elbomlik. Az akkumulátorok és a kerekek persze nem ilyenek, ahogy az autó más, fémből készült alkotóelemei sem.



A Lina fantázianevű autó főleg cukorrépagyantából és lenből készült. A négyszemélyes autó össztömege kevesebb mint 320 kilogramm, a csúcssebessége 80 kilométer óránként. Az energiát újratölthető akkumulátorból nyeri, és egy töltéssel csaknem 100 kilométert tesz meg.

A Lina belső terére inkább a funkcionalitás, mint a fényűzés jellemző, de van néhány luxuscikk is, mint az ajtónyitáshoz használt NFC technológia, illetve a szélvédőre vetített információs panel.

Mivel vannak működő lámpái és indexei, a Lina akár közúton is használható lenne. Ehhez viszont biztonsági tesztekre van szükség. A fémből készült autókkal szemben a biológiailag lebomló konstrukcióknak van egy nagy hátránya: sokkal rosszabbul tűrik a karambolokat.