Szerbiában is terjeszkedik az OTP Bank

2017-08-05 11:03:00 V.J.

hírkép

A National Bank of Greece megállapodást írt alá az OTP banka Srbija-val a Vojvodjanska banka-ban meglévő 100% tulajdonrészének eladásáról. A tranzakció magában foglalja a National Bank of Greece egyéb szerbiai érdekeltségeit is. A tranzakció eredményeként az OTP Bank Srbija a 7. legnagyobb szereplővé válik az országban.



A National Bank of Greece (NBG) és az OTP banka Srbija (OBSr) képviselői aláírták a Vojvodjanska banka, az NBG Leasing, valamint az NBG Csoport egyéb szerbiai kitettségeinek eladásáról szóló szerződést. A Vojvodjanska banka és az NBG Leasing részvényeiért fizetendő vételár 125 millió euró. Az akvizíció eredményeképpen az OTP banka Srbija piaci részesedése 5,7 százalékra emelkedik, ezzel a szerb bankpiac 7. legnagyobb szereplőjévé válik.

„Az OTP banka Srbija az elmúlt években folyamatosan fejlődött, és várakozásaink szerint e pozitív tendencia továbbra is fennmarad, amelyhez a mostani akvizíció eredményesen járul hozzá” „Stratégiai célunk, hogy növeljük piaci részesedésünket azokban az országokban, ahol jelen vagyunk. Az elmúlt hónapokban Horvátországot és Romániát követően ez a harmadik bankvásárlás, amelyet végrehajtottunk. Ugyanakkor továbbra is vizsgáljuk az akvizíciós lehetőségeket, elkötelezettek vagyunk régiós jelenlétünk erősítése iránt. A tranzakció pénzügyi zárására, a szükséges hatósági engedélyek kiadását követően, várhatóan 2017 végén kerülhet sor.” – – mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Predrag Mihajlovic, az OTP banka Srbija vezérigazgatója szerint a mostani akvizíció tovább erősíti az OTP Bank szerbiai jelenlétét, illetve hozzásegíti a bankot a hosszú távú jövedelmező működéshez. „Reményeink szerint a Vojvodjanska banka több mint 1 millió lakossági ügyfele elégedett lesz az OTP Csoport színvonalas termékeivel és szolgáltatásaival” – tette hozzá a vezérigazgató.

A Vojvodjanska banka Szerbia 9. legnagyobb bankja, jelentős lakossági ügyfélbázissal, de univerzális bankként a vállalati szegmensben is nagyon aktív.

2016. végén a Vojvodjanska banka és a tranzakció tárgyát képező egyéb szerb eszközök mérlegfőösszege, konszolidált szinten, 1.173 millió euró, bruttó hitelállománya 810 millió euró volt. A tranzakció tárgyát képező eszközök sajáttőke-arányos nyeresége (ROE) az utóbbi két évben 1,9% és 2,3% volt. A Vojvodjanska banka jelenleg 1.405 munkavállalót foglalkoztat, 105 fiókot és 138 ATM-et működtet.

A tranzakcióval összefüggésben a Vojvodjanska banka ügyfeleinek nincs teendője. A tranzakció pénzügyi zárására 2017 végén kerülhet sor. Az OTP banka Srbija és a Vojvodjanska banka mindent elkövet a zökkenőmentes integráció érdekében.