2 liter gázolajjal megy a ház

2011-02-07 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

Olaszországban elkészültek az első "közel nulla-energia" fogyasztású épület. Az EU azt szeretné, ha 2020-től már csak ilyen házak épülnének. Ezek az épületek évente és négyzetméterenként nem maximum 2 liter gázolajnak megfelelő energiát fogyasztanak.



Az Ozzano Project összességében öt különálló családi ház és egy kísérleti didaktikai központ együttese, amely 2009 végére készült el. Az épületek fogyasztását ellenőrizni fogják öt évig. A monitoring szerint az energiafogyasztás az első néhány hónapban 12-15 kilowattóra/m2/év, amiben benne van a fűtés, valamint a hideg és meleg víz felhasználás is.

Ez összességében megfelel a passzívház kritériumának. Ugyanakkor, figyelembe véve a megújuló forrásokból termelt energiát, a Ozzano komplexum nem csak a 12-15 kilowattóra/m2/év hő-és meleg víz fogyasztást teljesíti, hanem a lakossági villamos energia igények 80 százalékát is kielégíti.

Ez azt jelenti, hogy a Ozzano projekt könnyen tekinthető a "közel nulla energiával működő épület" egyik első, működő példájának - 10 évvel korábban, mint ahogy a céldátumot meghatározták az EU-ban.



Jelenleg az épületek hűtése-fűtése teszi ki az összes energiafelhasználás 30-40%-át a világon.