Magyarország segíti Afrika úszóit

2017-07-26 16:37:00 V.J.

hírkép

A sport manapság már nemcsak emberi erőpróba – exportcikk és országimázs is. Afrikában magyar segítséggel épül most egy olyan sportiskola-hálózat, amely alapvetően vízisportokra tanítja majd a földrész lelkes fiatalságát – írja a globoport.hu



Afrikában a sport most kezd célkeresztbe kerülni, a sportszövetségek most alakulnak meg. Viszont Afrika jóval elmaradottabb volt infrastrukturálisan, mint Európa, nincsenek úszópaloták, mint nálunk a csodálatos Duna Aréna, nincsenek olyan medencék, ahol gyakorolni és készülni tudnak az úszók – mesélte Balogh Sándor a Magyar Afrika Társaság, az  AHU elnöke.

Mint mondta, mégis itt vannak Afrikából több százan a 17. FINA budapesti világbajnokságon. Magyarország a Magyar Afrika Társasággal, a magyar úszószövetségekkel és az afrikai úszószövetségek konföderációjával együtt elő szeretné segíteni ezeknek az úszóknak a felkészülését, új uszodáknak, új létesítményeknek a létrehozását. Erről kötöttek most megállapodást.

A legnagyobb út is az első lépéssel kezdődik, és mi úgy gondoljuk, hogy a sport tényleg összehozza a népeket, a társadalmi rétegeket – mondta Balogh Sándor. Mandelát idézte, aki azt mondta, hogy a sportnak ereje van – képes kiszakítani az embereket a mélyszegénységből. Nációtól, néptől, vallástól függetlenül lehetőséget teremt arra, hogy azok a sportolók, akik tehetségesek, eljussanak a világ tetejére.