Veszélyben a kaliforniai Mariposa

2017-07-21 13:51:00 j.protic

hírkép

Pusztit a töz a kaliforniai Yosemiti nemzeti park közelében. A lángok már több házat tönkre tettek akozeli Mariposa történelmi városkában, mely védett területnek számit.

 



Mariposa a 19.századi aranyláz idejéből visszamaradt szkanzen-városka, ma már alig két ezren élnek itt. A napok óta terjedő tüz már csaknem 5O történelmi épületet pusztitott el. A lakosságot már korábban kiköltöztették.

A település szellemvárosra hasonlit - mondta a hirügynökségeknek Carol Dewel helyi szállodatulajdonos, akinek több társával engedélyezték, hogy rövid ideig visszatérhessen a városba és leellenőrizhesse szállodáját. Mint mondta, az utcák teljesen üresek, kihaltak. A tüzoltók nagy erőkkel küzdenek azért, hogy a tőrténelmi belváros ne váljon a lángok martalékává. A belvárosban számos értékes müemlék található, többek között az 1854-ban épitett biróság faépülete. Mariposa amolyan kiinduló pontnak számit a közeli Yosemiti nemzeti park látogatói számára,általában nagy itt a turistaforgalom. Magát a nemzeti parkot nem fenyegeti nagy veszély, a lángok ugyanis a parktól ellentétes irányban terjednek. Sierra Nevada hegységben már több mint 25O km2 területen pusztit a tüz. Kalifornia területén 17 vidékről jelentettek tüzet, a lángokkal több mint 6 ezer tüzoltó harcol.