London nyáron

2017-07-17 08:47:00 Kail

hírkép

Szokatlanul meleg volt a brit fővárosban július elején. No azért nem a nálunk hőségnek számító 40 fok, de az angoloknak már a 30 is nagyon sok. Szerencsére nagyon sok a park, amik ilyenkor még népszerűbbek.



Sokszor jártam már Londonban, így szerencsére nem voltak kötelező köreim, most is azt néztem meg, ami újdonság vagy amit nagyon szeretek egyik kedvenc európai városomban.

A Regent parkba egy szoborkiállítás (mely október 8-ig látható) miatt mentem el, de persze gyönyörködtem a virágokban is. A Kew gardens (Királyi Botanikus Kertek) is egyik kedvence a londoniaknak. Most először voltam ott és végigmentem a 18 méter magasan megépített sétaúton is, mely a fák koronáinak szintjéről ad lehetőséget a táj csodálatára. A The Hive-et, a méhkaptárt mintázó pavilont már láttam a Milánói Expón, de most is szívesen megnéztem.

A nagy londoni állatkert a városon kívül van, a Regent parkban az eredeti, de jóval kisebb London Zoo található. A madagaszkári lemúrok miatt azért örülök, hogy elmentem körülnézni.

Az egyik legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező múzeum, a Victoria és Albert a  stílusától kicsit eltérő kiállítással lepte meg az érdeklődőket - a Pink Floyd együttes 50 éves történetéről rendeztek nagyszabású tárlatot, mely október elsejéig látogatható.

A 2012-es Londoni olimpiára épült meg az Anish Kapoor tervezte Orbit - a kilátótorony,melynek tetejéről csúszdán is le lehet jönni.

A Totteham Court Garden metróállomást Daniel Buren francia konceptualista művész most felavatott installációi díszítik, az olasz Lorenzo Quinn "Szerelem" című szobra pedig a Tate galériához közel a Temze partján látható.

A világ egyik legnépszerűbb, kortárs alkotásokat bemutató kiállítóhelye a Tate modern. Az idei szezon egyik slágere a Fahrelnissa Zeid kiállítás. Az érdemtelenül elfeledett török művésznő 1933-ban beházasodott az iraki királyi családba.

Nagyon népszerű pub a közeli, folyóparti Founders Arms. Innen nagyon jól látszik a város folyamatosan alakuló látképe. A néhány éve még a legmagasabbnak számító The Gerkhin már nem is látszik.

A Hyde parkban a Serpentine galéria mellett minden évben egy-egy művész épít egy pavilont. Idén a Burkina Faso-i Francis Kéré tervezte a pavilont, míg a kiállítóhelyen Grayson Perry szokatlan művei láthatók, szeptember 10-ig.