Erre a szigetre nők nem léphetnek be - videó

2017-07-15 10:53:00 V.J.

hírkép

Okinosima a sinto vallás szent szigete és Japán nemzeti történelmének egyik fontos szimbóluma. Az UNESCO döntése szerint a jövőben a világörökség része lesz annak ellenére, hogy nők nem tehetik be a lábukat a szigetre.



Tegyük hozzá: férfiak sem nagyon! A szent szigeten egyetlen sinto pap teljesít szolgálatot egész évben. Egyetlenegy napon lehet belépni a szigetre: május 27-én. Ekkor kétszáz gondosan kiválasztott férfi felkeresheti a szentélyt a szigeten, de csak miután rituális fürdőn ment keresztül a tengerben. A szebbik nem belépést a vallási hagyományok tiltják. Emiatt többen bírálták az UNESCO-ban a döntést. A világörökség igazgatónője azonban közölte: van már precedens. Az Athosz-hegy Görögországban. Ott sem fogadnak nőket, de már régen a világörökség részeit képezik a görögkeleti kolostorok.

Japánban nagy örömmel fogadták a döntést. A külügyminiszter személyesen köszönte meg az UNESCO-nak, hogy a világörökség részének nyilvánította az ősi sinto szentélyt, mely olyan szigeten van, ahova nők egyáltalán nem léphetnek be Japánban.