Megkezdődött a bikafuttatás Pamplonában

2017-07-07 11:15:00 j.protic

hírkép

A spanyolországi Pamplonában megkezdődött a hagyományos utcai bikafuttatás. az állatok három embert ökleltek fel, akiket sérüléseik miatt kórházba szállítottak – jelentették a spanyol médiák.



A város védőszentje, San Fermín tiszteletére rendezett, július 14-ig tartó ünnepségek nyolc bikafutatásából az első mintegy közel percig tartott. A futásra kiválasztott Cebada Gago tenyészet bikái veszélyességükről, nyugtalan természetükről ismertek ezért sokan súlyos sérülésektől tartottak..

A tenyészetből származó állatok eddig 28 bikafuttatáson szerepeltek, ezalatt 53 embert ökleltek fel, a legtöbbet a rendezvény történetében.

Az első napi sérültek közül egyiküket a hasán, a másikat a mellkasán, a harmadik férfit a lábán érte a szúrás, az orvosok szerint elsőre egyikük sérülése sem tűnik súlyosnak.

A bámészkodók csak a külső kerítéssor tetején, valamint mögötte kaphatnak helyet, a kettő közötti részt mindig üresen hagyják, hogy baj esetén a futók beugorhassanak oda.

A nagy többségében hagyományos helyi, navarrai viseletbe - fehér póló vagy ing, fehér nadrág és piros kendő - öltözött tömeg a startnál egy falfülkébe elhelyezett San Fermín-szoborhoz fohászkodott és kérte áldását a futásra. Az erről szóló dalocskát hagyományosan háromszor kell elénekelni.

A karám kinyitását egy jelzőrakéta adta hírül, a futók azonnal elindultak, de a 12 állatból álló csorda hamar beérte a tömeget, amely összetorlódott a szűk utcákon. A macskaköveken többen elestek, rajtuk átgázoltak a 400-600 kilós bikák.