Négyéves, de már ópiumfüggő

2017-06-26 11:05:00 V.J.

hírkép

Ezt nyilatkozta az Anya elnevezésű kábítószerszer elvonó főnökasszonya az Rt.com orosz hírügynökség tudósítójának Kabulban.



Az ENSZ most tette közzé a jelentését arról, hogy milyen veszélyesen megnőtt az ópium fogyasztás az egész világon. Afganisztán termeli a heroin 90%-át! Ennek nagyrészét természetesen külföldön adják el, de magában Afganisztánban is katasztrofális a helyzet. Layla Haidari, az Anya központ főnökasszonya. A kábítószer elvonó központ szigorúan két részre oszlik: férfiak és nők külön-külön próbálnak meg leszokni. Csakhogy a nők magukkal hozzák a kisgyerekeket is. Köztük legutóbb már egy négyéves ópium függőt is találtak! Mindezt a háború csinálja meg a korrupt katonák és rendőrök- mondja a főnökasszony. 2001-ben vonultak be az amerikai csapatok Afganisztánba, hogy elfogják Oszama bin Ladent. Igy akartak bosszút állni szeptember 11-ért. Az Al Kaida főnökét 2011-ben Pakisztánban megölték, de Afganisztánban a helyzet továbbra is kilátástalan.  A 30 millió ember döntő többsége feneketlen nyomorban él. Ezt használják ki a talibok.

A fanatikus dzsihádisták ellenőrzik a mák ültetvények legnagyobb részét Afganisztánban. A Korán tiltja a kábítószer  fogyasztását, sőt halálos bűnnek nevezi azt. Az iszlamista szervezetek ettől függetlenül vígan árulják az ópiumot. Tavaly 150 millió dollár volt a talibok bevétele ebből- legalábbis az ENSZ becslése szerint. Az Rt.com helyszínen készült riportjából kiderül: ennél jóval nagyobb pénzekről van itt szó! Dollár milliárdokat vágnak zsebre a talibok illetve a velük paktáló korrupt tábornokok- állítják az orosz hírügynökségnek nyilatkozó afgán szakértők. Akik szerint a helyzet egyre rosszabb lesz mivel a kormányzat semmit sem tesz a nagy mák ültetvények felszámolására. A kereskedők pedig szállítják az életveszélyes árut Oroszországba, az Európai Unióba és a Közel Keletre. A terrorista szervezetek jelentős részben ebből finanszírozzák magukat. Mindenki tudja ezt, de cselekedni senki sem cselekszik. Igy az ópiumfüggők száma egyre nőhet a világon miközben a terroristák egyre inkább erre alapozzák a jövőjüket Afganisztánban és másutt a muzulmán világban.