Megint meghalt az Isis vezére

2017-06-12 16:08:00 V.J.

hírkép

Légicsapás áldozata lett a hétvégén Abu Bakr al Bagdadi, az Iszlám állam vezére Rakka városában- jelentette az állami televízió Szíriában. Más forrásból eddig ezt a hírt nem erősítették meg.



A hétvégén több légitámadás is volt az Iszlám állam fővárosa ellen, melyet június 6-a óta ostromolnak a kormánycsapatok és különböző milíciák. A bombázók foszfor bombákat dobtak Rakka városára, ahol egyes helyeken tűzvész keletkezett. A tűznek sok civil áldozata volt, de azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy köztük volt-e az önjelölt kalifa is.
Abu Bakr al Bagdadi halálának a híre már többször elterjedt, de bizonyosat senki sem tud róla. "Helyetteseinek a többségét megöltük. A párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői halottak. Előbb utóbb rá is sor kerül"- nyilatkozta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter. Abu Bakr al Bagdadi 1971-ben született Irakban. Az Al Kaida soraiban kezdte meg terrorista tevékenységét.

Később elfogták, és hónapokat töltött amerikai katonai börtönben Irakban. Az amerikaiak valamilyen különös oknál fogva nem őrizték különösebben, noha az Al Kaida egyik helyi vezére lett. Megszökött. 2014-ben csapatai élén elfoglalta Rakkát és kikiáltotta az Iszlám államot, melynek ő lett a kalifája vagyis vallási és politikai vezére egyszemélyben. Később sokáig Moszulban élt, miután Irak második legnagyobb városát elfoglalták az Iszlám állam csapatai. Amikor múlt októberben megkezdődött Moszul ostroma, akkor az önjelölt kalifa arra szólította fel a dzsihád harcosokat, hogy mindhalálig tartsanak ki. Ő azonban elhagyta Moszult. Azóta senki sem tudja, hogy hol van. Lehet, hogy Rakka-ban volt a hétvégi légitámadás idején, és ott vesztette életét - ahogy azt a szíriai állami televízió jelentette. Biztosat most sem lehet tudni.