Fiúk szoknyában a középiskolákban

2017-05-20 09:18:00 V.J.

hírkép

Mi lenne, ha pénteken mindenki szoknyába jönne suliba?- ezzel a kérdéssel fordult a középiskolásokhoz Franciaországban négy diák szervezet. 2014 óta minden évben megrendezik a szoknya napját a francia középiskolákban, de most először lett országos a kampány.



Hány fiú vesz fel szoknyát? A kezdeményezés arra kíván rámutatni, hogy bár Franciaországban kiáltották ki az emberi jogokat, de az egyenjogúság terén nincs nagyon mivel dicsekedni. A szoknya napjára létrehozott honlapon például a francia diákok megtudhatják, hogy már több mint 80 brit középiskola szabályzatába iktatta: fiúk is hordhatnak szoknyát! Ezek egyáltalán nem mind skót középiskolák. Legutóbb például a Highgate School vezetése döntött igy Észak Londonban. A honlapról azt is megtudhatják a francia diákok, hogy a fizetések terén még mindig nagy a lemaradás: a nők átlagosan 23%-al keresnek kevesebbet mint a férfiak Franciaországban.  A cégek vezetői között mindössze 9% a nők aránya.

Ezen kíván változtatni Macron elnök, akinek kormányában épp annyi a nő mint a férfi miniszter. Olyan posztra is nő került, ahol Napóleon hazájában eddig nem sok keresnivalója volt a szebbik nemnek. Franciaországnak ezentúl hadügyminiszter asszonya van éppúgy mint Németországnak. Kettőjük feladata lesz a közös európai hadsereg megteremtése! És akkor nem beszéltünk még Franciaország új First Lady-jéről. Brigitte Macron- aki egykor tanárnője volt a mostani elnöknek a középiskolában- aktív szerepet kíván játszani az Élysée palotában. Elnök férje ezzel maximálisan egyetért: én nem dugom el a függöny mögé az asszonyt- jelentette ki Emmanuel Macron.