Nem oldódó oldószer

2011-01-27 00:00:00 V.J.

hírkép

A mexikói-öbölben bekövetkezet olaj-katasztrófa úgy látszik még hónapok múlva is súlyosan veszélyezteti a környezetet. 



A Deepwater Horizon fúrótorony katasztrófája után a mentőegységek összesen több mint hárommillió liter oldószert fecskendeztek a tengerfenékről feltörő kőolaj- és gázkeverékbe. A művelet célja az volt, hogy az olajömlésnek minél kevesebb része érje el a tenger felszínét.

Az olajkitörés helyszínén közel 290 ezer kilogramm DOSS-alapú oldószert fecskendeztek a tengerfenékre. Ez a kutatók szerint azért elképesztő mennyiség, mert ez csak a tizede az összesen felhasznált oldószernek.

Környezetvédők véleménye szerint maga az oldószer is mérgező. "A miáltalunk összegyűjtött adatok alapján készülnek majd az anyag toxicitását és az oldószerek hatékonyságát vizsgáló tanulmányok. Az mindenképp meglepő volt, hogy az oldószer nem bomlott le" - közölte Kujawinski. Ezzel együtt a vegyészek azt állítják: az általuk mért DOSS-koncentrációt csak ezerszeres mértékben lehetne mérgezőnek tekinteni, de elismerik, hogy eddig kevés kutatás foglalkozott azzal, milyen hatást gyakorolnak az oldószerekkel keveredett szénhidrogének a mélytengerekre.

Aggasztó, hogy az oldószer legfontosabb összetevője három hónappal a felhasználás után még mindig kimutatható volt egy kőolaj- és gázfelhőben, ami az óceán mélyebb rétegeiben lebeg.