Pattaya: Thaiföld kicsiben

2017-02-24 14:32:00 V.J.

hírkép

A fehér homokos tengerpart önmagában is elképesztő látnivaló, Phuket, vagy Koh Samui csodálatos élmény, de ha inkább az érdekességeket, az izgalmakat, a látnivalókat szeretjük, akkor Pattayára érdemes utazni. Itt megnézhetjük Thaiföld nevezetességeit kicsiben, és egészen hajnalig minden szórakozóhely nyitva áll.Persze a szórakozásnak más formái is léteznek, mint a hajnalig tartó bulizás. Pattaya hírnevét, avagy hírhedtségét eredetileg a város éjszakai életében jelenlévő könnyűvérű lányokkal teli, szabadtéri bárok, lokálok határozták meg. Pattaya jellege azonban változóban van. Óriási beruházások zajlanak. Menő, elegáns, gusztusos bevásárló központok épülnek, egyre több az igényes szolgáltatás. Ráadásul az utcakép izgalmas, változatos, színes, hangulatos. Órákon át lehet sétálni a város utcáin. Nagyon érdekesek a festményboltok, ahol a szorgos festők albumokból, családi fotókról vászonra varázsolnak bármit. A legérdekesebbek a mellékutcák mellékutcái, ahol a műhelyek, boltok békés szimbiózisban élnek a lakószobával: szegénység, de nem nyomorultság.

Az Igazság szentélye nevű szenzációs élményt nyújtó fatemplom a város külterületén tekinthető meg. Egy helyi üzletember álmodta meg valamiféle lelkiségi-filozófiai központnak. A hetvenes évek elején kezdték építeni és állítólag 2025-ben lesz kész. No nem azért, mert az építés nem folyamatos. A khmer építészeti stílust felelevenítő templom külsejét és belsejét elborító fafaragványok aprólékos elkészítése miatt ilyen hosszú az építkezés (a ,,thai Sagrada Familia”). A templomot félkészen is be lehet járni és külön élmény a fafaragók munkájának a megtekintése. A Nong Nooch botanikus kert bámulatos és fölöttébb békés hely. Akinek épp elege van a pattayai ricsajból, annak érdemes félnapos program erejéig itt sétálgatni a thai kertészet műremekeit csodálva. A komplexum egy részén van elefántos show, kulturális-táncos program is.

Hétvégén érdemes csatlakozni a thai családokhoz, társaságokhoz, akik piknikeznek, felhőtlenül, rokonszenvesen szórakoznak egy tó mentén kialakított, hatalmas szőlőültetvényen (Silver Lake Vineyard). Csodás a vidéki táj, hangulatos a légkör. Alig van külföldi turista, és ettől is olyan jó hely. A város déli külterületén lévő Anek Kusala Salak kulturális központot a Thaiföldön élő kínai kisebbség hozta létre kínai állami segítséggel. Óriási szabadtéri szobrok, lenyűgözően gazdag kiállítások láthatók. Aki nem járt Kínában, az ízelítőt kaphat a kínai kulturális kincsek világából.

Pattayán egymás mellett található elefántpark, ahol kipróbálhatjuk, hogy milyen utazni elefántháton, de fel lehet keresni a tigrisparkot is, ahol megsimogathatjuk a tigriskölyköket. A Nong Nooch Tropical Botanical Garden, vagyis trópusi botanikus kert virágai elképesztő bujasággal mutatják, mindazt, amit Thaiföld a természet kedvelőinek kínál. Mindezt elefántokkal és látványos elefánt show-val, amit a gyerekek is élvezni fognak. Csak a látvány kedvéért is érdemes megnézni hiszen a város legmagasabb pontján található Big Buddha szobrot, és a csodálatos panorámát.

Sokan nem is tudják, de Pattayán is található úszópiac, ami nem sokban különbözik a bangkokitól, csak annyi az eltérés, hogy sokkal kisebb annál. 
Belépőjegyes, de ha nem akarunk hajón körbemenni, akkor egészen megfizethető.

Egy rövid kis csónakázás után , egy bambusz vendéglőben ebédelni, vásárolni a színes és kézi munkával készült ajándékok közül, igazi élmény. Mindez a sok zenével és érdekes csemegével biztosan megtölti a fényképezőgépünk memória kártyáját.