Vissszatért a tél Csehországban

2017-04-28 13:16:00 j.protic

hírkép

Csehország több régiójába, főleg az ország déli részébe ismét visszatért a tél. Az április végén szokatlanul erős havazás komoly gondokat kokozott a közlekedésben. Máshol a kiadós csapadék miatt fokozódott az árvizveszély.



Több mint tízezer háztartás áram nélkül maradt a régiót ma éjjel ért sűrű havazás és a heves szélviharok következtében. Reggel közutak tucatjai voltak járhatatlanok a sok hó és az utakra dőlt fák miatt. A novinky.cz portál szerint a hatóságok energetikai vészhelyzetet jelentettek be a régióban, mert a pontos helyzet felmérését és az áramszolgáltatás helyreállítását a kialakult közlekedési problémák tovább nehezítik.

A legnagyobb problémák Český Krumlov és Prachatice környékén vannak. České Budějovicében éjjel leállt a vasúti forgalom, mert a síneken több helyen ledőlt fák, hótorlaszok akadályozzák a forgalmat.

Hasonló gondokkal küzdenek az ország további régiói is, különösen Észak-Morvaország és Olmütz környéke, ahol sűrűn havazik. Nehéz a közlekedés a Prágát és Brünnt összekötő D1-es autópályán is. A cseh rendőrség felszólította a lakosságot, hogy az érintett régiókban ne üljenek autóba. A meteorológusok szerint a csapadékos időjárás egészen szombaton délutánig eltarthat.