Pénzt osztott húsvétra II. Erzsébet

2017-04-13 17:54:00 Kail

hírkép

A nagycsütörtöki hagyomány több évszázados. Mégis évről évre változik.



A két hét múlva 91 éves brit uralkodótól 91 nő és 91 férfi kapott meghívót az ünnepségre. Az egyikük majdnem otthon maradt: levélszemétnek nézte és kidobta a meghívóját. Még szerencse, hogy az udvar felhívta, és tisztázódott a helyzet.

A közép-angliai Leicester székesegyháza előtt piros és fehér kis tárcákba rejtett érméket adott át a királynő a kiválasztott alattvalóknak. A pirosakban egy-egy ötfontos és 50 pennys ezüstpénz volt. Az ötfontos érmét a jelenlegi uralkodóház, a Windsor-ház létrejöttének idei századik évfordulója tiszteletére verték, az 50 pennyst Sir Isaac Newton, a XVII. századi nagy angol matematikus, fizikus  és tudományos gondolkodó emlékére.

A fehér pénztárcákban voltak a tulajdonképpen nagycsütörtöki ezüstpennyk, oly módon válogatva, hogy összegük éppen kiadja az uralkodó életkorát - vagyis ezekben a tárcákban a szerencsés kiválasztottak 91 ezüstpennyt kaptak.

A nagycsütörtöki uralkodói pénzajándékozás nyolcszáz éves hagyomány Angliában; a királyok és királynők a XIII. század óta gyakorolják ezt a húsvét előtti gesztust a szegények megsegítésére. Ma már inkább jelképes a dolog, a megajándékozottakat társadalmi tevékenységük, a helyi közösségek szolgálatában szerzett érdemeik alapján választják ki.