Európa legszebb várai-amerikai szemmel

2017-03-26 13:33:00 j.protic

hírkép

Csodaszép várak, szebbnél szebb évszázadokkal ezelőtt épült építmények az öreg kontinensen szép számmal találhatók. A National Geographic ismert utazási magazin közelmúltban megjelentetett ranglistáján a 10 legszebb vár között a szlovákiai bajmócin kívül csehországi, magyarországi és lengyel építészeti műremek is található- írja a pozsony Pravda.



Az egyik leglátogatottabb szlovákiai várat mintha a romantikusoknak teremtették volna – szögezi le a San Franciscóból származó szerző. Az eredetileg fából készült 12. századi erődítmény az évszázadok során többször kapott új külsőt.

 

Jelenlegi formáját a neves magyar arisztokrata családnak, a Pálffyaknak köszönhetően a 19. században kapta, akik csodálattal tekintettek a Loire-menti híres várakra. Bár a vár utolsó tulajdonosa, János Ferenc már nem érhette meg a vár befejezését, művére méltán lehet büszke.

A várban értékes festmények és fegyvergyűjtemény található. Különösen népszerűnek mondható az évente április végén megrendezésre kerülő nemzetközi szellem- és kísértet fesztivál.

A National Geographic legszebb 10 vára között szerepel még a meseszerű bajorországi Neuschwanstein, amelyről mintázták a Walt Disney-féle várakat is, a franciaországi, Loire menti Chambord reneszánsz várkastély, a lengyel Moszna vára, az angliai Leeds kastély, a prágai vár, a portugál “Neuschwansteinként” emlegetett Pena család várkastélya, a spanyolországi Segovia erőd, Romániában, Erdélyben a Drakula váraként elhíresült Törcs (Bran) vára és a budai vár is.