Teszteli a spermát az okostelefon

2017-03-25 18:54:00 V.J.

hírkép

Olcsó és könnyen használható okostelefonos eszközt fejlesztettek ki amerikai kutatók, mellyel másodpercek alatt megmérhető a sperma minősége.  Az eszköz egyelőre csak prototípus.



Világszerte több mint 45 millió párt érint a meddőség problémája, a sperma minőségét mérő jelenlegi általános módszerek klinikai körülményeket igényelnek, drágák és lassan mutatnak eredményt - áll a Science Translational Medicine című amerikai tudományos lapban megjelent tanulmányban, amely a bostoni Brigham and Womens Hospital nevű kórház kutatóinak eredményeit összegzi.

Shafiee és kollégái egy hordozható eszközt készítettek, amely másodpercek alatt méri a sperma koncentrációját és a spermiumok mozgékonyságát a szerkezet teljesítményének és a széles körben elérhető okostelefonok kamerájának segítségével. Az elemzőegység, amelynek anyagköltsége kevesebb mint öt dollár.

A műszer 98 százalékos pontossággal képes azonosítani a normálistól eltérő spermát, amelyben nem elegendő a spermiumkoncentráció vagy nem elég mozgékonyak az ondósejtek.