Dubai, ahol a jövő a jelen

2017-03-21 14:38:00 V.J.

hírkép

Amikor az ember Arábiáról hall, esetleg oda készül, óhatatlanul is a gazdagság képzetét társítja hozzá. A pénz és olaj Abu Dhabiban, az Eirátusokban ma már nem öncélú. A sivatagban sokszor felépítették a jövőt, de közben megtartották a múltat is.



Mindez persze mindenki érdekel és nemcsak turistaként. Azoknak, akik még csak készülődnek Arábiába igazán hasznos, ha még indulás előtt felkészülhet mindarra a kulturális sokkra, ami a hipermodern jelenben várja majd. A most megjelent, megújult Tropical magazin nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megmutassa mindazt, ami a felszínen és a felszín alatt látható és tapintható.

Dubait a Bani Yas beduin törzs alapította, az Emírségek pedig mindössze alig 100 éves múltra tekintenek vissza. Nagyon hosszú és rövid volt az út a gyöngyhalász falvaktól, a csillogó metropoliszokig. Talán nem csoda, hogy ebben a szupermodern miliőben annyira élő az ősi arab kultúra. Erről is mesél Dzsudzsák Balázs a vele készített interjúban, de arra is fény derül, hogyan szurkolnak Arábiában és mennyire fontos az ima ideje.

A csak itt látható tevemúzeum pedig visszahozza azt a pár évtizeddel ezelőtti állapotot, amikor még több teve volt Dubaiban, mint épület. Mindez röpke két emberöltő alatt.

Mindent nem tudhatunk meg az újság írásaiból, de amit megszerezhetünk annál is  több: a kíváncsiság. Hiszen mindezt látni kell.