Afrikai varázslat az Utazás Kiállításon

2017-03-03 09:35:00 V.J.

hírkép

A csütörtöki szakmai nap után péntektől a nagyközönségé is az Utazás kiállítás részeként megnyílt Afrika Expo a Hungexpo területén. Az esemény jelentőségét mutatja, hogy több afrikai ország – Marokkó, Angola, a Dél-Afrikai Köztársaság, Szudán – nagykövete is részt vett a megnyitón.



Mi itt mindannyian hiszünk Afrikában – mondta az idei, immár 6. Arika Expo megnyitóján Szilasi Ildikó Afrika-szakértő. A rendezvény alapítója és főszervezője köszönetet mondott a Hungexpo Budapesti Vásárközpontnak, amiért befogadta Afrikát az Utazás kiállítás szívébe, valamint a legnagyobb kiállítónak, az Afrika Expo fő támogatójának, a HTCC-nek (Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ) és elnökének, Balogh Sándornak, aki egyben a Magyar Afrika Társaság elnöke is.

Orosz Péter, a HTCC hálózatfejlesztési igazgatója arról beszélt, hogy mekkora öröm köszönteni az afrikai országokat és kiállítóikat és reméli, hogy az Afrika Expo hozzá fog járulni ahhoz, hogy közelebb hozza a kontinenst és lakóit a magyar emberekhez.

Balogh Sándor, a fő támogató, a HTCC alapítója, köszöntőjében felolvasta a fővédnök, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter levelét. Aki egyebek közt arról írt, hogy ha mi, magyarok Afrikára gondolunk, a híres magyar utazó, Széchenyi Zsigmond szavaival élve intenzív egzotikumával sokoldalú kontinenst látunk magunk előtt, ahol a napkelték is fényesebbek és szebben csillognak az esőcseppek. Ahogy ezt ő maga is megtapasztalta, amikor 2015-ben Ugandában járt. De Afrika ennél több is: kiváló lehetőségekkel várja a külföldi befektetőket, köztük a magyarokat. De hogy a lehetőségek valósággá is váljanak, személyesen is jelen kell lenni a kontinensen. Ezért is örül annak, hogy a HTCC immár hét afrikai országban nyitott irodát, hisz ezek pont azt a célt szolgálják, hogy a magyar üzleti élet képviselői jelen legyenek Afrikában és minden segítséget megadjanak a sikeres befektetésekhez. A magyar kormány fontos partnerként tekint Afrikára. Globalizálódó világunkban olyan kihívásokkal, olyan problémákkal kell szembenéznünk, mint a klímaváltozás, a fenntartható fejlődés, a migráció és ezekre csak akkor tudunk adekvát válaszokat adni, ha összefogunk. Ahogy egy mandinka közmondás is mondja: sok kis ember sok kis helyen, miközben sok kis dolgot megtesz, megváltoztathatja a világ arcát. A mi esetünkben ez csak úgy lehetséges, ha Magyarország a hagyományos nyugati partnerség mellett nyitott a keleti, illetve a déli országok irányába is – üzente a miniszter. Annál is inkább, mert becslések szerint Afrika részesedése a világgazdaság teljesítményéből a jelenlegi 2 százalék helyett 2050-re 12 százalékra nő.

A látogatók az Afrika Expón 28 kiállító standján ismerkedhetnek Afrikával, lehetőségeivel, kultúrájával. A kínálat igazán széleskörű: a turizmustól kezdve a jótékonysági és önkéntes programokon keresztül az üzleti lehetőségekig az élet szinte minden spektrumát felöleli.

Külön standot kapott a többi között az afrikai orvosi és gyermektámogatási missziókat is szervező Magyar Afrika Társaság (AHU), az afrikai árvaházat és iskolát támogató Taita Alapítvány, a Dél-Afrikai Köztársaság, Angola, az Afrikával és a világgal egyaránt foglalkozó Globoport Média Holding, a Kultúrafrika Alapítvány, az Utazz Afrikába utazási iroda, a Védegylet fairtrade mozgalom, a Jane Goodall Intézet és Természetvédelmi Egyesület, és persze a fő támogató, a Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központ, a HTCC. Amely üzleti konferenciát is tartott az Afrika Expón. Erről, mint ahogy az Afrika Expo többi rendezvényéről is a napokban részletesen beszámolunk. Addig is írják be erre a hétvégére a naptárukba, ha érdekli Önöket Afrika: Afrika Expo, egészen vasárnapig a Hungexpo területén.

Természetesen lesz afrikai bazár is, és ízelítőt kaphatnak a kontinens kultúrájából a Ballett Camara és Abdoul Camara jóvoltából, profi szenegáli táncosoktól és zenészektől.