Turisták keringenek majd a Hold körül

2017-02-28 13:16:00 V.J.

hírkép

Két kőgazdag turista kezdi meg a felkészülést a Hold körüli keringésre - jelentette be Elon Musk, a Space X tulajdonosa.



1972 óta ők lesznek az első Hold körüli utazók, miután a NASA azóta nem indított űrhajót a nagy sajthoz. A két gazdag turista 500-650 ezer kilométert tesz meg, miután Dragon 2 űrhajójukat kilövik Floridából a Kennedy támaszpontról. Ez a kis űrhajó a NASA találmánya, a Space X szerződés alapján bérli az USA űrhivatalától. A Dragon 2 főpróbája akkor lesz, amikor idén landol a nemzetközi űrállomáson /ISS/.

A Falcon 9 rakéta juttatja pályájára az űrhajót. Ez a rakéta ugyanolyan, mint amilyet az Apollo program során használtak. Mivel tavaly és tavalyelőtt volt két csúnya baleset, idén újabb kísérleteket folytatnak. Az amerikai Hold program 1968 és 1972 között volt a csúcson amikor az USA a Szovjetunióval versengve embert juttatott el a Hold felszínére. Miután az oroszokat legyőzték, az amerikaiak kevésbé figyeltek a Holdra. Most Elon Musk űrprogramjának is csak az első lépcsője a Hold körüli turista utazás. Az igazi nagy cél a Mars. A Space X 2024-ben szeretne eljuttatni embereket a Vörös Bolygó felszínére. A NASA tervében ez csak 2030 szerepel. Mindemellett a Space X komoly üzleti vállalkozás. Elon Musk, aki a Tesla autógyár tulajdonosa is, milliárdos üzletember. A sajtónak elmondta hetven előszerződése van magán utakra az űrben több mint 10 milliárd dollár értékben. Az első élő szerződést hétfőn írták alá: eszerint két gazdag turista jövőre megkerülheti a Holdat...