Gyilkolnak a patkányok New Yorkban - videó

2017-02-18 10:12:00 V.J.

hírkép

New Yorkban egy 2012-es kutatás szerint kétmillió patkány él. A helyiek ezt vélhetően többnek érzik, hisz makacsul tartja magát az a városi legenda, hogy a metropolis mind a 8 és fél millió lakójára fejenként négy patkány jut. Ráadásul gyilkolnak is.



Egy ember meghalt, kettő pedig megbetegedett leptoszpirózisban. – írja cikkében a globoport.hu A ritka fertőző betegséget főként a patkányok vizelete terjeszti. Mindhárom eset Bronx-ban történt, egyazon háztömbben, két hónapon belül. Mindegyik beteget kórházban kezelték akkut vese- és májelégtelenséggel. A város egészségügyi hatóságai szerint ez az első ilyen koncentrált előfordulása ennek a bakteriális fertőzésnek New Yorkban. Azt is közölték, hogy a betegség nagyon súlyossá válhat, de antibiotikumokkal kezelhető. Jóllehet a mostani esetben az egyik beteg belehalt, a másik kettőt már kiengedték a kórházból.

A fertőzés a rágcsálók vagy más állatok vizeletével szennyezett vízzel, szennyezett élelmiszer fogyasztásával terjed, a kórokozó a bőrön, nyálkahártyákon keresztül hatol be, például orron, szájon, szemen át vagy kisebb bőrsérülések esetén akár a bőrön keresztül is. A baktérium májban, a vesében, az agyhártyákon, a szívizomban, a bőr és a gyomor, illetve a bélrendszer ereiben okoz gyulladást. A tünetei között egyebek mellett szédülés, láz, izomfájdalom, hányás, hasmenés szerepel.

Az elmúlt 10 évben összesen 26 leptoszpirózis (más néven Weil-betegség) esetet regisztráltak a városban, ebből 8-at csak Bronx-ban. Egy kivételével mindegyik beteg férfi volt.