Könyveket loptak, de nem akármilyeneket

2017-02-15 16:07:00 V.J.

hírkép

Galileo Galilei, Isaac Newton és Leonardo da Vinci műveit is lenyúlták annak a csapatnak a tagjai, akik január 29-én fosztottak ki egy londoni raktárat. – írja a globoport.hu



A 15. és 16. századi művek között volt egy 1569-es kiadás Dante Isteni színjátékából, de Kopernikusz azon művének másolatát is elvitték, amelyben először írja le, hogy nem a Föld a Világegyetem középpontja.

A The Guardianban megjelent cikk szerint a tolvajok a tetőn keresztül jutottak be: akárcsak egy akciófilmben, lyukat fúrtak a tetőablakon, majd 12 méter magasból leereszkedtek, kijátszották a riasztórendszert és a könyvekkel távoztak – szintén a tetőn keresztül. Összesen 2 millió fontra becsülte a könyvkereskedő a kárt.

Az akció szervezettsége arra utal, hogy egy magángyűjtő rendelhette meg, hiszen különösen értékes és ritka könyvekről van szó. Bár biztosítva voltak a gyűjtemény darabjai, ez nem vigasztalja a könyvkereskedőt, hiszen a pénz nem pótolja a ritkaságokat. Arra pedig szinte alig van esély, hogy valaha előkerüljenek a hosszú évek munkájával felkutatott, majd megvásárolt darabok.