Megduplázódik a fiatalokra szánt összeg

2017-02-15 13:02:00 V.J.

hírkép

Újabb pályázati lehetőséget kaptak a Kárpát-medencei magyar szervezetek. Ezúttal a határokon túli ifjúsági közösségek juthatnak 100 millió forintos keretösszegű támogatáshoz.



A Nemzetpolitikai Államtitkárság idén megkétszerezi az ifjúsági közösségekkel kapcsolatos pályázatokra fordított összeget – jelentette be Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Így már összesen 100 millió forint támogatásra lehet pályázni február 15-től, a Bethlen Gábor Alapon keresztül. A cél hogy ily módon is elősegítsék a határokon túl élő magyarság nemzeti öntudatának erősítését és a szülőföldön való boldogulását.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott most az ifjúsági korosztályok közösségteremtő programjait, összetartozást elősegítő tevékenységét kívánja támogatni a Nemzetpolitikai Államtitkárság. A Világszám kérdésére válaszolva az államtitkár 1000 és 2000 közé tette azoknak a szervezeteknek a számát, akiket a pályázati lehetőség érinthet.

Az egy pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 600 ezer forinttól 2 millió forintig terjedhet. Mivel az önrész nem feltétel, a támogatás mértéke akár 100% is lehet.

Pályázhatnak az önálló jogi személyiséggel rendelkező határon túli ifjúsági civil szervezetek és az egyházi jogi személyek és a diaszpórában élő magyarság szervezetei is.. Feltétel, hogy a gyermek és ifjúsági korosztályok érdekképviselete a szervezetek létesítő okiratában szerepeljen és a tevékenységük célcsoportja alapvetően a 15-29 éves korosztály legyen.

Potápi Árpád János elmondta, hogy különös gondot fordítanak a határokon túl élő magyarság gazdasági erősítésére, hiszen ezek a sokszor kicsiny, de erős közösségek nagy szerepet játszanak a nemzettudat megőrzésében. Ezért különösen fontos a fiatalokat összefogó közösségek programjainak támogatása. Ezek lehetnek kulturális, karitatív, egyházi jellegű programok. Tavaly 291 pályázat érkezett, - a legtöbb Erdélyből -, melyből 88 kapott pályázati támogatást. Most a keretösszeg duplájára emelkedett.

A pályázatokat elektronikus úton lehet az Alapkezelőhöz eljuttatni 2017. február 15. és 2017. március 18. között, a 2017-ben megvalósítandó programokra.