Segítség vagy átok a bankhiteleseknél az átváltás?

2011-01-15 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

A PSZAF azt javasolja, hogy abankok váltsák át a svájci frankban felvett hiteleket eurósra. Ettől a bankok nem zárkóznak el, de az OTP Bank arra is felhívja a figyelmet: nehéz megítélni, hogy a svájci franknak az elmúlt időszakban tapasztalt jelentős erősödése tartós marad vagy átmeneti jelenség.



Az OTP szerint a jelenlegi - történelmileg kiemelkedően magas - árfolyamszinten történő átváltás a későbbiekben egyaránt bizonyulhat jó vagy rossz döntésnek. Egy devizanem-váltásról hozott döntés esetében az árfolyamokon túl a kamatvárakozások is fontosak lehetnek. Bár pillanatnyilag a svájci frank és az euró kamatok igen közel kerültek egymáshoz, a történeti tapasztalatok szerint a svájci frank kamat általában az euró kamat alatt alakul.

Az OTP közleménye szerint hosszabb távon a legvalószínűbb az, hogy a frank-euró kamatkülönbözet visszatér az átlagos szintre. Ez pedig az euróra váltó ügyfelek számára magasabb kamatterhelést fog eredményezni, emiatt egy euróra konvertált hitel törlesztő részletei, bár minden bizonnyal kiszámíthatóbbak lesznek, nem feltétlenül fognak egyben kisebb, vagy azonos törlesztési terhet jelenteni, mintha valaki a svájci frank hitelnél marad.

Az OTP Bank szerint a svájci frank hitelek euróra történő átváltása minden bizonnyal nagyobb kiszámíthatóságot eredményez azok számára, akik emellett döntenek. A banki közlemény szerint ugyanakkor nehéz megítélni, hogy a franknak az elmúlt időszakban tapasztalt jelentős erősödése tartós marad vagy átmeneti jelenség.



Az OTP Banknál jelenleg is lehet a deviza alapú jelzálog fedezetű hiteleket átváltani.