Lassú a bérnövekedés Szlovákiában

2017-02-10 09:30:00 j.protic

hírkép

Az igéretek ellenére a volt szocialista országoknak nem sikerül behozniuk gazdasági lemaradásukat a fejlettebb országokkal szemben- derül ki a pozsonyi Sme c.napilapban megjelent elemzésből.



A lap leszögezi: .Szlovákia elmarad a többi európai országhoz képest a jövedelmek növekedését tekintve is. Ha a jövedelmek tekintetében Szlovákia szeretné utolérni például Norvégiát, ez a közeledés jelenlegi tempóját tekintve 389 évbe telne – irja Sme..

A szlovákiai Szakszervezetek Konföderációja (KOZ) elemzése szerint a szlovákok soha nem fogják utolérni a svájci béreket. Az elemzés azt vizsgálta, hogyan alakul a szlovákiai alkalmazottak jövedelmezése a többi európai ország lakosainak bérezéséhez képest.

 

A KOZ a szlovákok nettó átlagkeresetét hasonlította össze más európai országok lakosainak tiszta jövedelmével. Az országokat három csoportra osztotta. Az első csoportba a fejlett Európa országai tartoznak, például Svájc, Norvégia, Dánia, Hollandia, ahol a nettó átlagkereset 3000 euró körül van.

A második csoportba Európa további fejlett országai tartoznak, például Németország, Ausztria vagy Málta, ahol az átlagkereset 2000 euró körül van. A harmadik csoportba, a fejlődő országok közé sorolták a szakszervezet képviselői Szlovákiát, Lengyelországot, Csehországot, de Magyarországot is, ahol a nettó átlagkereset 700 eurón felül van.

 

Megmutatkozott, hogy a szlovák jövedelmek hányadosa az európai országokhoz képest különféle, bizonyos esetekben riasztó.

A KOZ kiszámolta, mikor érhetné utol Szlovákia az európai országokat. „A közeledés jelenlegi tempóját nézve a számitások szerint soha nem érik utol Svájcot. Norvégiát 389 év múlva érhetnénk utol. Ha ebben a pillanatban 10 %-kal növekednének a bérek, Norvégiát 211 év múlva érnék utol. Németországot és Ausztriát 4+4 év múlva. Ahhoz egyszerre 20 %-kal kellene növelni a béreket – állapitja meg a KOZ tanulmánya.