Mindenkiből lehet Darth Vader

2017-02-09 15:25:00 Kail

hírkép

Ki nem találnák, mit sütnek-főznek ma a Csillagok háborúja filmeposz hátrahagyott díszletfalvának kunyhóiban!



Csaknem négy évtizede már, hogy George Lucas itt, a Szahara kapujában, a homokdűnék között forgatta le az űropera első jeleneteit. Aki megfordul Tunézia déli részén, véletlenül sem hagyja ki a díszletfalut Nefta közelében, ami mai napig a fő idegenforgalmi attrakció. A kunyhókból azonban nem buckalakók bújnak ki, hanem berber árusok: berber teát, berber kenyeret kínálnak. A kenyeret a homokban sütik meg – nyaranta, amikor igencsak felforrósodik a napsütésben, még csak fát sem kell gyújtani hozzá. Megkóstoltam. Finom, ropogós. Jobb volt, mint az ötcsillagos hotel péksüteménye.

Bár a Star Wars eredeti helyszíne nehezen – csak teveháton vagy kipróbált terepjáróval – megközelíthető, szép számmal jönnek a turisták ide a világ minden részéről. Úgy hogy a tunéziai idegenforgalom kétszer is profitál a legendás filmből. Először a stáb tagjai töltötték meg a környékbeli luxushoteleket, azóta meg nagy a vendégjárás, a film rajongói jönnek rendületlenül.

Amúgy itt jöttem csak rá, hogy a Star Wars jelmeztervezőjének nem kellett különösebben megerőltetnie a fantáziáját. Elég volt a szomszédba elmenni az ötletekért. A közeli faluban ugyanolyan sötét köpenyt viselnek a berberek, mint amilyet aztán a film szereplőire adtak. Magam is felpróbáltam, ahogy mások is. Egyébként fillérekért megvásárolható, ha valaki otthon Darth Vadert akar játszani.