A pingvinek nem szeretik a kutatókat

2011-01-13 00:00:00 V.J.

hírkép

A tudományos kutatás nincs igazán jó hatással a pingvinekre. A madarakat akadályozza a szárnyaikra erősített jelzőkészülék.



A megjelölt pingvinek később fognak hozzá a tojásaik kiköltéséhez, sőt a táplálékkeresésé is sokkal több időbe kerül számukra, mint jelöletlen társaiknak. A kutatók tíz éven keresztül tanulmányozták az ANtarktiszon élő pingvinkolóniák életét és arra az eredményre jutottak, hogy a megfigyelőkészülék miatt kisebbek a túlélési esélyeik.

A tudomány nevében felelrősített, fémből vagy műanyagból készített jelölő eszközök nemcsak az úszásban gátolják a madarakt, de a környezet és a klíma változására sem tudnak megfelelően reagálni. A kutatók szerint főképpen a gyengébb állatok szenvednek a készülékek miatt. A megjelölt pingvinek tíz év alatt 39 százalékkal kevesebb fiókát költöttek és nehezebben alkalmazkodtak a víz hőmérsékletének megváltozásához is. A problémára már a 70-es években felfigyeltek.

A Nature című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a gyűjtött adatok helytállósága ikétséges, sőt pontosan a készülékekkel befolyásolják az állatok viselkedését. A jelölések hosszú távú hatásáról heves viták folynak tudományos körökben.