Hatezer éves szőlőprés

2011-01-13 00:00:00 V.J.

hírkép

Egy örményországi barlangban találták meg örmény, ír és amerikai kutatók a világ eddig legrégebbi szőlőprését. A lelet melletti elszáradt szőlőtőke segített a kormeghatározásban.



A szőlőpréseléshez használt egykori kád közelében 2008-ban már meglelték az archaikus szőlősgazdák 5500 éves bőrcipőjét is. Az egy méter átmérőjű, lapos agyakád mellett a bor készítésére használt eszközöket, korsőkat, ivóedényeket és elszáradt szőlőleveleket, szőlőmagokat is találtak.

A radiokarbonos kormeghatározás után az is kiderült, hogy a lelet legalább ezer évvel régebbi, mint az eddig legrégebbi borkészítő eszközök, melyek a Skorpió néven ismert egyiptomi uralkodó sírkamrájából kerültek elő. A barlang közelében levő kaukázusi falvakban a mai napig él a borkultúra. A legismertebb helyi borok a merlot és a cabernet savignon.

A szőlőt a barlangban taposással préselték, a bort pedig minden valószínüség szerint a temetési szertartásokon használták. Erre utalnak a közelben feltárt sírok is. Gregori Aresiján - az expedíció egyik vezetője szerint a napi bormennyiség elkészítéséhez ennél jóval nagyobb eszközökre volt szükség.

Sajnos bor vagy más szőlőpárlat nem került elő a barlang mélyéről.