A harmadik nem Szamoán

2014-02-15 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

Szamoán nem csupán férfiak és nők léteznek. Létezik egy harmadik nem is. Férfinak született nők, akiket nem operálnak át, mégis feminin szerepben élik le az életüket. Állítólag nem is boldogtalanul.



Szamoán egy családban általában sok gyermek születik és viszonylag kevés köztük a lány. Ezért a családon belül kiválasztanak olyan fiúkat, akiket kicsi koruktól kezdve lánynak nevelnek. Ruházkodásban, kultúrában, életmódban, társadalmi beilleszkedésben. Ők a fa’afafine-ok. A helyiek soha nem nevezik nőnek a fa’fafine-okat, csak úgy, hogy "olyanok, mint a nők".

Társadalmuk külön etikai kódexet hozott létre számukra. A harmadik nem tagjai általában mindig olyan feladatot látnak el, amelyre éppen szükség van. Nem alapítanak családot, így idejüket és erejüket mind a közösség és a nagycsalád szolgálatába állíthatják, s így valóban nélkülözhetetlenné válnak. Manapság azonban a turisták szórakoztatására is használják őket, külön show-kban lépnek fel.

A fa’fafine-okat nem kell sajnálni: egyáltalán nem boldogtalan emberek. Mivel erős hagyományok állnak a háttérben, szerepüket kiemelkedően fontosnak élik meg, és teljesen képesek azonosulni. Bár tulajdonképpen akaratuk ellenére történik a váltás, hiszen kis gyermekként nem tudják eldönteni, hogy férfiként vagy nőként szeretnének élni, mégis olyan kiemelkedő státuszra tesznek szert, hogy a döntést nem kell megbánniuk életük végéig.



A fa’fafine nem homoszexuális, de nőiesen viselkedik.