Gyorsult a bérek emelkedése Szlovákiában

2017-01-27 07:28:00 j.protic

hírkép

A vártnál gyorsabban emelkedtek tavaly a bérek Szlovákiában. A 2016-os növekedés a legnagyobb volt az elmúlt hat év során.



A Platy.sk portál elemzéséből, amelyben a múlt évben több mint 70.000 alkalmazott bérét hasonlították össze, kiderül, hogy a bruttó alapbér tavaly a 2015-ös évivel összevetve 4,8 százalékkal nőtt. Az átlagos alapbér 2016-ban elérte a bruttó 920 eurót – olvasható a teraz.sk hirportálon..

Az elemzés az alapbérek legnagyobb mértékű emelését a szakképzett munkások mutatta ki. Az ő átlagos bruttó alapbérük tavaly 652 euró volt, s az a 2015-ös évi bérükkel összevetve 6 százalékkal nőtt. Az átlagosnál erősebb volt a segédmunkások és a szakképzett műszaki alkalmazottak bérének emelkedése is.

"Ez a béremelkedés összefügghet az ipar és a kiskereskedelem terén tapasztalható szakképzett munkaerőhiánnyal, amit a szlovákiai munkáltatókon kívül már hosszabb ideje érzékelnek a környező országok, például a Cseh Köztársaság és Magyarország munkáltatói is. Jelenleg a legnagyobb kereslet a szakképzett műszaki alkalmazottak iránt mutatkozik, ami abban is visszatükröződik, hogy tavaly a 2015-ös évivel összevetve 5,6 százalékkal emelkedett a bérük" – magyarázta Miroslav Dravecký, Platy.sk portál projekt-menedzsere.

A legalacsonyabb évközi béremelkedés a szlovákiai csúcsmenedzserek körében volt tapasztalható. Bár ők a többiekkel összehasonlitva lényegesen több pénzt keresnek, ám az alapbérük évközi viszonylatban csak 2 százalékkal nőtt.