Iránytű-növény London új büszkesége

2011-01-10 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

Több mint 60 ezer növényt, füvet, gyógyfüvet és virágot ültetnek a világ minden tájáról egy ashfordi kertészetben 60 ezer virághagyma mellé a 2012-es londoni játékok olimpiai parkjának kertjeihez.



A 2012-es londoni játékok folyóparti kertjei majdnem egy kilométeren át húzódnak az Aquatics Centre vízicentrum és az olimpiai stadion között egy olyan területen, amelyet teljesen megtisztítottak. A kertekben helyet kap több piknikező pázsit és fából készült ülőhely, valamint 120 ezer növény 250 különféle fajból a világ minden pontjáról négy éghajlat szerint szétosztva: egy európai, egy amerikai, egy ázsiai és egy déli félgömbi gyűjteményben.

A kenti Ashfordban máris több ezer növényt gondoznak a Palmstead kertészetben. A növények több mint negyede nem volt megtalálható az Egyesült Királyság területén, ezért alapos kutatómunkával sikerült csak megtalálni egyes igen ritka magvakat, dugványokat és hagymákat.

Szert tettek többek között több száz dél-afrikai növényre is, melyekre egy kis írországi gyűjteményben találtak rá, valamint Dél-Afrikából hozott magvakra, több ezer ritka fehér krizantémre és magas ázsiai liliomokra, amelyeket erre szakosodott brit kertészetek gondoztak. A kertekben olyan ritkaságok is láthatók lesznek, mint az úgynevezett „iránytű-növény”, amelyet amerikai őslakosok használtak navigáláshoz a prériken, vagy a „nyári szépség”, egy nem mindennapi virágzó hagyma Európából.