Korallzátonyok és türkizkék víz

2017-01-09 10:36:00 Melitta T

hírkép

Délen, a legmelegebb tengerek közepén, az Indiai-óceánon Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található Mauritius, ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. Dr. Kiss Róbert Richard erről is beszélt az Inforádió Világszám című műsorában.



A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és állatvilágában is megmutatkozik. A sziget 67 km hosszú és 46 km széles, fővárosa Port Louis, amely örökségként még ma is az Indiai-óceán kapuja. Elővárosaival egy lüktető, forgalmas nyugat-európai kikötővároshoz hasonlít. A vulkanikus eredetű sziget 160 km hosszú, fehér homokos tengerpartján kívül még csodálatos látnivalókat kínál az idelátogató számára. Káprázatos látványt nyújtanak a botanikus kertek, a cukornád- és trópusi gyümölcs ültetvények hatalmas területei. Mind a pihenni vágyóknak, mind a búvárprogramokat kedvelőknek csodálatos üdülést, varázslatos élményeket kínál ez az egzotikus világ.

Ámulatba ejtően szép strandok, sekély, korallzátonyok által védett lagúnák, türkizkék víz és gyönyörű táj dús, zöldellő cukornádültetvényekkel. A mintegy 1865 km2 alapterületű sziget magas nemzetközi színvonalú szállodákat, a konyhaművészet remekeit és kitűnő kiszolgálást kínál.

Régebben, ha az ember trópusi szigetet említett, mindenki a karibi térségre vagy a Csendes-óceánra gondolt. Mára ez megváltozott, kedvező árai és csodálatos környezete évről-évre több turistát vonz, és napjainkban már Mauival és Martinique-el említik egy lapon. Bár Afrikához esik a legközelebb, történelmében és életében a brit, a francia és az indiai hatás érvényesül leginkább. Az éttermekben, kávéházakban a legismertebb szigetországi és francia ételeket élvezhetjük miközben indiai zene szól. Érdemes tehát iderepülni, mivel a kellemes tengerparti pihenést ez az érdekes hármasság még egyedibbé teszi.

slider_hotel

Ünnepek

A számos ünnep közül a leghíresebb a decemberben és januárban tartott Teemeedee és a hinduk által rendezett Thaipoosam Cavadee. Fergeteges felvonulással, tűzijátékkal, evéssel-ivással ünneplik a Pongal fesztivált valamint a kínai Újévet egyaránt. Az Indián kívül tartott hindu ünnepek közül a legnagyobbat, a Maha Shivaratrit, Mauritiuson tartják. A sziget hindu vallású népessége Shiva tiszteletére minden évben elzarándokol a vulkanikus eredetű Grand Bassin tóhoz, hogy egy flaska vizet vihessenek haza a szent vízből. Egyéb kiemelkedő jelentőségű ünnepek: a Holi februárban vagy márciusban, a Függetlenség Napja március 12-én, Pére Laval Napja szeptemberben valamint a Ramadán végének ünnepe, az Eid-al-Fitr.

Mauritiusdubai

Mikor utazzunk:

Karácsonytól Újévig tömve van a sziget turistákkal, ilyenkor ne nagyon vágyjunk ide. Decembertől márciusig a fürdőzéshez és a búvárkodáshoz, júniustól augusztusig a szörfözéshez, októbertől áprilisig pedig a mélytengeri horgászáshoz a legkellemesebb az idő.

cq5dam.web.1280.1280

Be- és kiutazás:

A sziget repülőgéppel érhető el, menetrend szerinti gép nem, de charter járat indul Budapestről.

Közlekedés az országon belül:

A buszközlekedés színvonala megfelelő, legnagyobb hibája a viszonylagos lassúság. A legtöbb városban bérelhetünk autót és motorbiciklit, így a legkönnyebb a sziget szépségeit felfedezni. A helyi közlekedés baloldali. A legtöbb turistaközpontban van kerékpár- és hajóbérlési lehetőség.

Sportolási lehetőségek:

A szigetet körülölelő tenger ezernyi vízisport lehetőséget kínál a nyaralók számára. A szörfözés, a kajakozás, a sétahajózás, a búvárkodás, a mélytengeri búvárkodás, a napfürdőzés és az úszás szerelmesei igazi víziparadicsomot találnak itt. A mélytengeri halászatnak is nagy hagyományai vannak az országban, fantasztikus élményben lesz része annak, aki egy ilyenen részt vesz. A rengeteg látnivalónak és a csodás természeti környezetnek köszönhetően számos túrázási és hegymászási lehetőséget is találunk a szigeten. A barlangászok feltétlenül látogassák meg a Rodrigues szigeten található a Caverne Patate barlangot.

Ha további érdekességekre vagy kíváncsi Mauritiussal kapcsolatban, hallgasd az Inforádió Világszám című műsorát!