Dinoszauruszfarkat találtak a borostyánban

2016-12-10 10:39:00 V.J.

hírkép

Borostyánban talált egy egész dinoszauruszfarkat egy kínai tudós Mianmarban, régebbi nevén Burmában.



Hszing Lida még tavaly vette meg az értékes leletet a piacon, de csak mostanra derült ki: valóban dinófarokról van szó, nem pedig egy ősi madár csontvázdarabjáról.

A dinoszauruszok 62 millió évvel ezelőtt végképp eltűntek a Föld színéről, miközben az ősi madarak mai leszármazottai közöttünk röpködnek. A csontok nincsenek annyira összeforrva, mint a madaraknál. Ez nyilvánvalóan mutatja, hogy bár szárnyakkal rendelkezett az állat, de nem ősi madárról van szó – állapítja meg a tudósok tanulmánya, mely a Current Biology című szakfolyóiratban jelent meg. A hónapokig tartó mikroszkópos vizsgálat igazolta, hogy a farok, amely meglepő épségben maradt meg a borostyánban, egy dinoszauruszhoz tartozott.

A tudósok azt is megállapították, hogy egy fiatal dinó farka maradt ránk. Tollazata igen jelentős, de repülni mégsem tudhatott. hiszen a dinoszaurusz teste sokkal súlyosabb volt, mint a madaraké.

Hála a borostyánnak, a dinófarok remekül konzerválódott. Miután a borostyánt nemcsak Mianmarban, de sok más országban is használják ékszerként, a tudósok bíznak abban: más értékes leletek is előkerülnek ebből a korszakból. Addig azonban egyedülálló lelet marad a csaknem ép dinófarok, mely a tudósok megállapítása szerint nem kevesebb, mint 99 millió éves …