Szlovákiába viszik a pénzüket a magyarok?

2011-01-04 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

Nem csupán az osztrák, de már a szlovák bankokhoz is egyre több magyar viszi a pénzét. Teszik ezt annak ellenére, hogy az euro igazából jelenleg nem túl jó befektetés. Viszont egyelőre kiszámíthatóbbak a feltételek északi szomszédunknál.



A Tatra Bankánál látványosan növekedett a magyarországi ügyfelek száma. Egyre többen választják, hogy az itthon átváltott eurót Szlovákiában teszik be a bankba. A konstrukciók egyébként hasonlatosak a magyarhoz, igaz a kamat alacsonyabb. Más kérdés, hogy a magyarok egy része nagyobb biztonságban látja megtakarításait külföldön.

A pozsonyi Új Szó című lap érdeklődésére a Tatra Banka szóvivője nem közölt abszolút számokat, annyit azonban elárult, hogy hosszabb távon is erőteljes érdeklődést tapasztalnak. A belga KBC csoportjába tartozó CSOB pénzintézetnél a magyarországi ügyfelek száma márciustól 225-tel nőtt, viszont az Erste-leány Slovenská Sporitelna takarékpénztár nem tapasztalt érdemi változást.

Szlovákiában már a hivatalos gazdaságpolitikusok is kommentálják a folyamatot. Ha Magyarországra nézünk, és látjuk, ami ott történik, kimondhatjuk, hogy az események biztos nem járulnak hozzá a beruházók biztonságérzetéhez - mondta a TASR hírügynökségnek Juraj Miskov szlovák gazdasági miniszter.



Párkány 40 kilométerre van Budapesttől.