Ékszerdoboz készül a budai Várban

2016-11-16 13:23:00 V.J.

hírkép

A régi városháza az ország legkiemelkedőbb turisztikai helyszínén áll. Évente sokszázezer turista fordul meg a budai Vár legszebb helyén és nemsokára egy kívül-belül megújult kis palota várja a felfedezni vágyókat. Az Óvárosháza épületének teljes rekonstrukciója és műemléki helyreállítása már a célegyeneshez ért.



Az épület az elmúlt két év régészeti, művészet- és építészettörténeti kutatásai nyomán a budai polgárváros egyik legjobban feltárt és dokumentált műemlékévé vált. A tulajdonos Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány célja, hogy a régi korokhoz illeszkedve jöjjenek létre a 21. század elvárásainak megfelelő modern terek.

A csaknem 800 éves múltra visszatekintő épület az értékmentő munkának köszönhetően 2017 őszén oktatási és közösségi térként nyílik meg. Ma még természetesen nem a látványé, hanem az építésé a terep. A régi városháza – mint minden épület a várnegyedben – a történelem egymásra rakódott pillanatait őrzi. A felújítás során, mint a hagyma héja bukkantak fel a reneszánsz, török kori, rokokó stíluselemek, melyekhez a XX. századi háború utáni felújítás is hozzáépítette a saját koncepcióját. A török kiűzése után, a 17. század végén itt kapott helyet a budai városháza, melyet a régebbi épületek maradványainak felhasználásával építettek fel. A Tárnok, Úri és Szentháromság utcák által határolt komplexumban azonban nem csak ülésterem és kancellária működött, de szolgálati lakások, fogda, kenyérbolt, mészárszék és borkimérés is. Később hozzáépítették a Szent Kereszt-kápolnát, aztán az 1723-as nagy tűzvész után a huszártornyot is. A középkori terekből a 18. század második felében Matthäus Nepauer, Buda egyik legjelentősebb barokk építőmestere hozott létre a három utca felől egységes homlokzatú, a szabadon álló sarkokat zárt erkéllyel hangsúlyozó emeletes épülettömböt. Akkor készült el a tükörmennyezetes főlépcsőház is a két belső udvar között.

Buda, Pest és Óbuda egyesülése után, az I. kerületi elöljáróság költözött ide, majd egy elemi leányiskolát és egy fiú rajztanodát is elhelyeztek benne. 1928-ban állították a Szentháromság téri sarokerkély alá Városvédő Pallas Athéné szobrát, amely most szintén megújul.

A II. világháborúban súlyosan megrongálódott épületet 1949 és 1952 között állították helyre. Ettől kezdve különféle múzeumok otthona volt. Itt működött a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete és  a rendszerváltás után a Collegium Budapest for Advanced Study. 2010-ben bezárták. Négy évvel később került a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány tulajdonába, akkor kezdődött meg a mostani átalakítás. De a munkát jó két évi régészeti, művészet- és építésztörténeti feltárás előzte meg és kísérte.

Ez a felújítás szerencsére nem rohammunkában folyik – mondta el a sajtóbejárás során Bor Ferenc a H-Y Építéstörténeti és Műemlékvédelmi Kft. képviselője. Van idő a legaprólékosabban feltárni az elmúlt évszázadok emlékeit és alaposan megtervezni, mindez hogyan illeszthető be egy 21. századi koncepcióba, melynek lényege, hogy a Régi Városháza egyszerre legyen közösségi tér, turisztikai látványosság és a tudományos kutatómunka helyszíne.

A kivitelezési munkákat végző DLA Hetedik Műterem Kft.  ügyvezetője, Szabó Levente kiemelte, hogy nem egyszerű munka a három alapvető célkitűzésnek megfelelni.

A tervek szerint az Óvárosháza felső szintjén előadótermek, szemináriumi szobák, kutatótermek kapnak helyet. Itt, a PADA Alapítvány és a győri Széchenyi István Egyeteme megállapodása keretében, idén szeptembertől angol nyelvű Transzdiszciplináris Doktori Program működik majd. Az alapítvány a sokáig zárt intézményt újra megnyitja az érdeklődők előtt, így bárki megtekintheti majd a felbecsülhetetlen  értékeket rejtő régi budai városházát. Az épület földszintjén és a pincében a turisták számára nyitott terekben kap majd könyvesbolt, étterem és kiállítótér is.

A felújítást követően néhány különleges helyen az épület múltja is láthatóvá válik, egykori kökeretek, kapuk és ablakok jelennek meg, a látogatók a padlóba beépített üvegfödémeken keresztül láthatják a múlt egy-egy darabkáját. A terv szerint a középkori és barokk tereket magyar tervezők és iparművészek termékei töltik meg élettel, ezzel is támogatva a magyar kreatív ipart. A pinceszint és a földszint teljes egészében nyitott lesz az érdeklődők és a turisták számára.

Az Óvárosháza felújítási munkálatai az utolsó szakaszba érkeztek, a PADA Alapítvány közzétette az épület II. ütemének kivitelezésére vonatkozó nyilvános közbeszerzési eljárást, melynek becsült értéke 3,6 milliárd forint.