Füstös Budapest

2011-01-03 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

Csak január 3-án lehetett lefújni a legújabb budapesti szmogriadót. A főváros Szilveszterkor fuldoklott. Közben a Népszabadság arról ír, hogy a városnéző buszoknál kezdik el a környezetvédelmi szigorítás. Ez több vállalkozó csődjéhez vezethet.



A BKV kormot okádó buszai helyett a városnéző buszoknál készül környezetvédelmi szigorításra. A közgyűlés elé tavasszal kerül az ezt előírő rendelet. A cégek így több milliós beruházásra is kényszerülhetnek, akár egy éven belül.

A rendelettel a főváros Európában az elsők között lépne a városnéző buszokkal kapcsolatban, a környezetvédelmi szervezetek által is szorgalmazott szigorú előírások, az EURO 5-ös szabvány megkövetelése viszont csak új buszok megvásárlásával lenne elérhető. A budapesti városnéző buszokat üzemeltető vállalkozások azonban nem rendelkeznek anyagi forrásokkal ezért többek között pályázati támogatást szeretnének. Egyben attól tartanak, hogy a gyors bevezetés és a támogatás hiánya oda vezethet, hogy nemzetközi nagyvállalatok kezébe kerül a fővárosi városnéző-piac.

A BKV-val szemben nem volnának ilyen szigorúak, pedig ott legalább 1000 kimondottan környezetszennyező van szolgálatban.