Túlsúlyosak az európaiak

2016-10-24 10:40:00 j.protic

hírkép

Az európai lakosok nagy része kövér vagy legalább is túlsúllyal küzd – derül ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből .



A most közzétett, 2014-es adatokon alapuló jelentés szerint az Európai Unióban élő felnőttek 46 százaléka volt normális súlyú, 51,6 százalékuk viszont túlsúlyos. Elhízottnak az EU-polgárok 15,9 százaléka számított. Máltán a legmagasabb, 26 százalékos az elhízottak aránya. A máltaiakat 21,3 százalékkal a lettek, 21,2 százalékkal a magyarok követik, tehát a nem éppen hizelgő összehasonlitásban Magyarország az európai uniós országok között a harmadik legrosszabb eredménnyel áll.

A legkevesebb túlsúlyos embert Romániában jegyezték fel, de az európai átlag alatt vannak az olaszok, hollandok, belgák, svédek ciprusiak, osztrákok, bolgárok, dánok, franciák és a luxemburgiak is.

Az elhízottságot, vagyis obezitást a harmincas vagy annál magasabb testtömegindex (BMI) jelenti. A BMI megállapításához a kilogrammban megadott testsúlyt osztják el a méterben megadott testmagasság négyzetével. A 25 fölötti indexszám azt jelzi, hogy az egyén túlsúlyos, a 30 fölötti az elhízást, a 40 fölötti a súlyos elhízást jelzi.

Az elhízottak aránya a 18 – 24 év közöttieknél 5,7 százalék, a 65-74 év közötti korosztályban 22,1 százalékra növekszik, az ennél idősebbek körében viszont ismét csökken. A súlyproblémákat a képzettség szintje is befolyásolja: az alacsony képzettségi szintű EU-polgárok 22,6 százaléka túlsúlyos, a magasan képzetteknek viszont csak 11,5 százaléka.