Újra kitört az aranyláz a világ tetején

2016-10-09 07:48:00 seifert.p

hírkép

Áradnak a vállakozószellemű emberek az aranybányákba az Andokban Peruban. Az utóbbi öt évben 50 ezerre nőtt a világ legmagasabban fekvő lakott települése. La Rinconada lakói kincsvadászok és prostituáltak. Több mint 5000 méteres magasságban várják, hogy a csoda bekövetkezik: aranyrögöt találnak!



Cachorreo-így hívják a rendszert, mely szerint az arany bányászok 30 napig ingyen dolgoznak a vállalatnak, mely megszerezte a kitermelés jogát. Miért vállalják az ingyenes robotot több mint ötezer méter magasan, ahol mind a hideg mind a hőség elviselhetetlen a magas páratartalom miatt? Mert két napig aztán szabadon bányászhatnak! Amit akkor találnak, az az övék lesz! Van, aki már húsz éve vár a csodára.

A legtöbb szerencse vadász magányosan küzd a sorssal. Erre számítanak a prostituáltak, akik a vadnyugati kocsmákban árulják magukat. Nem könnyű mesterség ez a világ tetején sem, mert rendőrség az nincs! Minden prostituált csakis a striciére számíthat, ha valamelyik kliens túl erőszakos lenne. Márpedig az arany bányászok sokat isznak és a kábszerrel sem spórolnak. Már akinek van erre pénze. Persze van olyan bányász is, aki magával hozza a családját is a világ tetejére. Ők a pallaquerák vagyis a guberálók. Nőt nem engednek le a bányába, mert szerencsétlenséget hoz! Ezért a szebbik nem csoportosan guberál a bánya hulladék telepén. Hátha szerencséjük lesz.

Az aranybányászat a világ tetején évi 100 millió színarany kitermelését jelenti. A legnagyobb része természetesen a vállalaté. De azért szájról szájra szállnak a történetek szerencsés fickókról, akik megtaláltak egy aranyrögöt. Számukra Eldorádó bejött. Jelenleg 50 ezren várják a hasonló csodát a világ tetején Peruban, ahol olyan nyomorúságosak a munkabérek, hogy az aranyláz egyre több embert kap el pedig a világ tetején még levegőt venni is nehéz. Nemhogy aranyat bányászni.