Alpesi hangulat a hazai sípályákon

2010-12-29 00:00:00 V.J.

hírkép

Szolgáltatásaiban még nem, de hangulatában már igazán alpesi a legtöbb hazai sípálya. Ha pedig nincs idő vagy pénz átruccannni a sógorokhoz, akkor valódi havat és pompás lejtőket a közelben is találhatunk.



Holle anyó megrázta dunnáját és fehérbe borította a magyarországi hegyeket. A legtobb hazai sípályán még soha nem kezdődött el a síszezon ilyen korán, mint idén.

Budapest környékén Dobogókő és Visegrád a legközelebbi síterep és ezt egyre többen ki is használják. A dobogókői sípályát igazi sícentrummá szeretnék alakítani az üzemeltetők, ennek keretében újabb pályákat hoznának létre, új liftet, világítást és hóágyúkat is terveznek a pálya mellé. A pályán jelenleg 30-40 centiméteres és jó minőségű a hóréteg.Itt két pályán síelhetünk, az egyes számú főpálya 980 méter hosszúságú, felső szakasza piros nehézségű, az alsó rész lankásabb. A kettes pálya egy ideig az erdőben húzódik, a vége pedig hasonló nehézségű, mint az egyes. Dobogókőn a teljes síelhető pályahossz 1650 méter, és ezzel az ország három leghosszabb pályája között van, a 178 méteres szintkülönbség pedig azt jelenti, hogy ez Magyarország legmeredekebb pályája, komoly sítudást igényel - főleg az első szakasz.

A pálya mellett tányéros felvonó üzemel, amelyből a kezdő síelők kedvéért nemcsak a felső állomásnál lehet kiszállni, hanem a lankás rész mellett több kiszállóhelyet is kialakítottak. A tíz menetes bérlet 3000 Ft, a napi bérlet pedig hétközben 3500 Ft-ba, hétvégén pedig 4000 forintért sielhetnek a havas lejtők szerelmesei.

Visegrádon a leghosszabb pálya 800 méteres , ami erdei utakon vezet keresztül. Ennél 300 méterrel rövidebb a főpálya, az egyes jelzésű, amely piros nehézségű, és 130 méteres szintkülönbségével szintén a tapasztaltabb síelőket várja.A hat pálya közül jelenleg három üzemel a visegrádi sícentrumban, a pályákon 20 centiméternyi jó minőségű természetes hó borítja a lejtőket. Az árak itt is mérsékeltek. Hétvégén egy egész napos jegy felnőtteknek 4500, gyerekeknek 3500 forintba kerül.