A gróf, aki körbeszörfölte a világot

2016-09-27 14:01:00 V.J.

hírkép

Amikor még nem létezett a világháló, a gőzhajó is csak feltalálók fejében létezett, a világ falutól faluig tartott és Afrika is csak a pontatlan térképeken volt egy nagyon fehér folt, Benyovszky Móric gróf végigbarangolta a világot Magyarországtól Kamcsatkáig és Franciaországtól Madagaszkárig. Idén emlékév köszönti születésének 275. évfordulóját.



Az Országos Széchényi Könyvtár nagytermében gyűltek össze a világ minden tájáról azok, akik számára Benyovszky élete és felfedezései többet jelentenek, mint egy történelmi érdekesség. A gróf rövid élete során sok nemzet történelmének lett szereplője. Ennek megfelelően nemcsak Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó, kormánybiztos – a rendezvény fővédnöke Ijgyártó István Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára és  Dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár mondott köszöntőt a kalandos életű magyar utazó tiszteletére rendezett Benyovszky Konferencián. Ott voltak a szlovák, cseh, lengyel nagykövetek, sőt Franciaország is nagyköveti szinten képviseltette magát. Természetesen eljöttek az itthon és Amerikában élő leszármazottak és madagaszkári vendégek is, hiszen arrafelé szobor is őrzi az első malgas király emlékét.

Benyovszky élete igazi kalandregény, de – bár sokszor az élet hozta a fordulatokat – az igazi mozgatórugó mindig a megismerés vágya és a szabadságvágy volt. Ez vitte őt Makaóra, Amerikába vagy Franciaországba. Egy olyan korban, amikor ez még nem volt természetes. Hittel csinálta, amibe belekezdett, a lengyel felkeléstől, az amerikai függetlenségi háborúig. És hittel és emberséggel dolgozott Afrikában, a malgasok között.

Egy igazi XXI. századi hős volt, a XVII: század világában, kalandokkal és romantikával, szerelemmel és ármánnyal. Mindössze 41 évet élt.