Ilyen a japán szupervonat belülről - videó

2016-09-25 10:37:00 seifert.p

hírkép

Szeptemberben Japánban járt a Világszám. Természetesen felültünk a japán szuperexpresszre is. A csúcssebessége 300 km/h volt. Sőt, még a különleges belátással rendelkező vécét is használtuk.



Amikor 300 km/h-val száguld az ember, akkor ebben a csodavonatban semmi sem történik. Pontosabban az utasokr nem érzékelik ezt a szédítő sebességet. Kyotóból utaztunk Tokióba, az 514 kilométeres út 2 óra 20 percig tartott. Ingyen utaztunk, ami persze így nem igaz. Egyhetes vonatbérletünk volt, amelyet kizárólag külföldről lehetett megvenni. JRP-nek hívják és kb. 70 ezer forintba kerül.

Érdemes megvásárolni, mert a Tokió környéki elővárosi vonalakon is használható. A vonat természetesen bemegy a városba, azaz egyfajta HÉV-ként is üzemel.

A vonaton tilos a telefonálás, csak kijelölt helyen szabad felvenni a hívást. Ezért külön nem kell fizetni, arra gyanakszunk, hogy ezzel is az utazók nyugalmát próbálják biztosítani.

Japán mindig is híres volt különleges vécéiről, nincs ez másképpen a Shinkanzenen sem. Külön férfi helyiség van piszoárral, amin ablak van. De nem előttünk, hanem a hátunk mögött, így látható, ha használatban van a toalett.