Nőuralom van ebben az iszlám közösségben

2016-09-22 09:26:00 seifert.p

hírkép

Több mint 800 éve irányítja a szebbik nem a Minang törzs életét, így jelenleg őket tekintik a legrégibb matriarchalis társadalomnak az egész világon. Nyugat Szumátrán - a jelenlegi Indonéziában - a haldokló király nejére hagyta, hogy három fia közül válasza ki a legalkalmasabbat az uralkodása. A királynő saját magát érezte a leginkább felkészültnek. Így kialakult a nőuralom, mely a mai napig tart Szumátra szigetének nyugati részén.Szumátra különben az iszlám egyik fellegvára Indonéziában, de a nők bátran ellenállnak a férfi uralomnak. Az esküvő például az iszlám szertartás szerint zajlik, de a menyasszony otthonában. Nem a férfi hanem az asszony a család feje. Ő a földek és a ház tulajdonosa. Hát a férj kicsoda? Vendég a háznál! Tőle azt várják el, hogy időről időre hazaadjon pénzt a gyerekek felnevelésére. A gyerekek alig ismerik az apjukat. Nevüket is az anyjukról kapják.

A minangok szent állata a bivaly. A középkor folyamán háború tört ki amikor a szomszédos törzs el akarta foglalni az országot. A leleményes királynő azt javasolta: ne az emberek öljék egymást hanem egy-egy bölény mérkőzzön meg a két közösség nevében. Ez is történt: győzött a Minang bivaly, mely így szent állat lett.

Már többször megjósolták a nő uralom végét hiszen mind a hindu mind a keresztény mind pedig az iszlám vallás férfi központú. A Minang törzs mindezt beolvasztotta ősi hit rendszerébe, de a lényeg változatlan maradt: a nők uralkodnak, a férfiak csak vendégek a családi otthonban