Meghökkentően olcsón vehet most eurót

2016-09-16 18:20:00 seifert.p

hírkép

Nagyot erősödött a forint pénteken kora este arra a hírre, hogy a Fitch után a háromból immár a második nagy hitelminősítő, a Standard & Poors is befektetésre ajánlott kategóriába javította a magyar államadós-besorolást.



Az árfolyam 310,09-ről 307,78 forintig erősödött az euróval szemben. A dollár 277,70 forintról 275,25 forintig gyengült. Fél órával később kissé korrigáltak az árfolyamok, az euró 308,00 forint, a dollár 276,00 forint körül forgott.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát az eddigi "BB plusz/B" szintről "BBB mínusz/A-3"-ra emelte.

Az S&P pénteki döntése azt jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott szuverén adós. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem, és egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású osztályzati sávba a magyar államadósságot.



A "BBB mínusz" devizaadós-besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.