Jegesmedvék veszélyeztették a tudósokat

2016-09-14 19:01:00 j.protic

hírkép

Öt orosz kutatót ejtett túszul hét jegesmedve az elmúlt két hétben a Jeges-tengeren. A dolgozók nehéz helyzetben voltak, , mivel kifogytak a jelzőrakétákból, amellyel elriaszthatták volna az állatokat.Végülis helikopter jött a segitségükre, annak zajára elmentek a macik.



A Kara-tenger Trojnoj szigetén lévő orosz meteorológiai állomás körül jól megtermett felnőtt jegesmedvék táboroztak le s gyakorlatilag ostrom alatt tartották az épületet. Mivel elfogytak a megfélemlítésre használatos petárdák, a tudósok nem tudták elhagyni a biztonságot adó épületet és így a megfigyelési feladataikat sem tudták végezni. A medvék elriasztására szolgáló két kutya közül az egyiket felfalta az egyik jegesmedve. Filmekbe illő vészhelyzet alakult ki, mivel félő volt, hogy a medvék akár október végéig is állomás közelében maradhatnak, egészen addig, amig nem indulnak tovább élelmet keresni.

Végül is jól végződött az incidens, Szergej Donszkoj ökológiai miniszter utasította az állami Hidrológiai Intézetet (Roszgidromet), hogy gondoskodjanak a sarkkutatók és a jegesmedvék biztonságáról. A jegesmedvék ugyanis veszélyeztetett állatok és 1957 óta tilos rájuk vadászni Oroszországban. A térségbe küldék az Akademik Tresnyikov kutatóhajót, s az annak fedélzetéről felszálló helikopter zaja elüzte a fehér macikat.